Et kunstverk med et viktig budskap
Under årets Olavsfest kunne besøkende oppleve en unik og tankevekkende installasjon – en gigantisk skilpadde bygget av defekte plastleker. Dette prosjektet, var et samarbeid mellom Plasteriet, Olavsfest og Trondheim Kommune.
Sammen med SFO-barn i Trondheim bygget vi i Plasteriet en stor skilpadde av defekte plastleker. Kunstverket vat med på å løfte frem en av vår tids viktigste utfordringer: plastproblematikken.
Barnas engasjement i byggingen
Skilpadden ble bygget i nært samarbeid med SFO-barn fra ulike skoler i Trondheim, som selv hadde med seg defekte plastleker til prosjektet. Prosessen med å samle inn og bygge skilpadden ble en lærerik opplevelse for barna, der de fikk et konkret forhold til de miljøproblemene plastavfall skaper. Gjennom prosjektet har barna aktivt bidratt til å sette søkelyset på et globalt problem, samtidig som de har hatt gleden av å skape noe sammen.
En sterk symbolikk
Plastskilpadden fungerer som et symbol på plastforurensningen i havet og hvordan plast skader dyrelivet – spesielt havskilpadder, som ofte forveksler plast med mat. Dette gjør skilpadden til et kraftfullt symbol på den ødeleggende effekten plast har på verdenshavene og naturen generelt.
En verdibasert kulturfestival
Leder av Olavsfestdagene, Steinar Larsen understreker betydningen av prosjektet:
"Olavsfest er en verdibasert kulturfestival. Vi bruker kunst og kultur til å ta tak i samfunnsaktuelle spørsmål og utfordringer som er relevant for alle mennesker. Gjennom Plastskilpadda og samarbeidet med Plasteriet, setter vi fokus på de store klima- og miljøutfordringene vi har i verden i dag. Plastskilpadda engasjerer barn og familier på en direkte og unik måte. Den inspirerer de yngste blant oss og setter i gang gode samtaler, både når barna tar med plastleker til SFO, underveis når de bygger skilpadda og når de møter henne på Olavsfest." - Steinar Larsen
Et kunstprosjekt som er med på å skape endring
Plastskilpadda har ikke bare som mål å være et estetisk innslag på Olavsfest, men også å engasjere publikum i en viktig samtale om plastens skadevirkninger. Gjennom dette prosjektet får barn og familier et nært og håndfast forhold til miljøproblematikken, og det oppfordrer oss alle til å reflektere over vårt eget forbruk og de valg vi tar i hverdagen.
Prosjektet er et sterkt eksempel på hvordan kunst kan brukes til å skape samfunnsbevissthet, spesielt når det inkluderer de yngste med på laget.
Hvis du vil lære mer om Plastskilpadda og Plasteriets arbeid, eller ønsker å samarbeide om liknende prosjekter, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt.
Dette er ikke bare et kunstverk – det er en inspirasjon til handling.